השחלה
by Hila · Published · Updated
השחלה מהווה בלוטה, כלומר היא איזור שמקבל מסרים מהמוח ומשחרר בתגובה הורמונים, בדומה ללבלב, לאדרנל ולבלוטת התריס. יש לנו שתי שחלות, היושבות כל אחת מצד אחר של הרחם ומחוברות אליו דרך החצוצרות.
הורמוני המין - אסטרוגן ופרוגסטרון
תפקיד השחלה הוא בראש ובראשונה לייצר ולהכין את הביצית לקראת יציאתה אל החצוצרה, שם יתכן ויחכה לה זרע ראוי. תוך כדי כך היא גם מייצרת את הורמוני המין – אסטרוגן ופרוגסטרון בזמנים ובריכוזים שונים במהלך המחזור החודשי. ישנם בנוסף גם פפטידים (חלבונים קטנים) שהיא מייצרת – AMH, אינהיבין אקטיבין ופוליסטטין, אך לא נתרכז בהם פה. היא אפילו משחררת את חצי מכמות הטסטוסטרון בגוף האישה (החצי השני מיוצר על ידי בלוטת האדרנל), הורמון שאומנם מפורסם כהורמון גברי כי שם הוא אכן בריכוזים גבוהים, אבל קיים גם אצל נשים ואף חשוב בריכוז מסויים לפוריות תקינה.
הורמוני השחלה יכולים להגיע לכל תא כמעט בגופנו, לכן השפעתם מגוונת מאוד – גדילת איברים נשיים (כמו השדיים), הופעת שיערות במקומות “אסטרטגיים” (בית השחי, מפשעות…), השפעה על עור הפנים (אסטרוגן עושה לנו עור חלק, בעוד טסטוסטרון דווקא תורם לאקנה), אסטרוגן שומר לנו על בריאות העצמות והלב, לדוגמא ולכן נשים מתחילות לסבול ממחלות לב וכלי דם ואוסטאופרוזיס לאחר גיל הפוריות. בנוסף, הורמוני המין מגיעים למוח ושם יכולים להשפיע לנו על מצב הרוח לטובה ולרעה, וכן אף על הרעב והשובע שלנו. במהלך החודש רמות הורמוני המין עולות לאיטן ויורדות בחדות. נפילות חדות אלו, לפני קבלת הווסת אבל גם ממש לאחר הביוץ, משפיעות רבות על מצב הרוח שלנו, עצבנות ורעב.
מאגר הביציות
כל הביציות שלנו נוצרו כאשר אנחנו היינו עוברות בבטן אימנו – ממש אפשר להגיד שהיינו שלושה דורות יחד באותו הגוף! בערך כשהיינו עוברות בשבוע 20, נוצרו לנו כ6-7 מיליון ביציות, נולדנו עם כמיליון ביציות והגענו עם 300,000 ביציות בלבד לגיל ההתבגרות. סה”כ נבייץ כ300-400 ביציות במהלך גיל הפוריות עד למנופאוזה. כלומר אובדן ביציות מתרחש כל הזמן, בתהליך שנקרא אטרסיה – atresia. יש ירידה כמותית אבל גם איכותית במהלך גיל הפוריות במאגר הביציות שלנו, כך שגם כשיש עדיין מחזור בשלב מסויים, הוא כבר אינו כולל ביצית איכותית היכולה להביא לעולם עובר תקין. לכן יש הבדל של כמה שנים בין הגיל האחרון בו נשים יכולות להיכנס להריון לבין הגיל בו ממש חדל הדימום החודשי. בניגוד לתאי הזרע, הנוצרים אצל הגבר כל הזמן (למרות שגם שם יש ירידה באיכות עם הגיל), הביציות שלנו נוצרו כשהיינו אצל אמא, ורק עוברות תהליכי הבשלה כל חודש. לכן, לביצית בת 40 סיכוי פחות טוב לעבור את תהליך ההבשלה מביצית בת 20 והסיכון לעובר עם שינויים כרומוזומליים עולה.
התפתחות ביצית בזקיק
בשחלה יש מאגר ביציות בתוך מבנים הנקראים זקיקים פרימורדיאלים (primordial follicles) – כל זקיק מכיל ביצית שנמצאת בשלב ראשוני בהתפתחות שלה. במעבר לגיל ההתבגרות גדלות השחלות ועימן הזקיקים שלהן. במצב התקין, כל חודש קבוצה של זקיקים פרימורדיאלים עוברת הפעלה להפוך לזקיקים קצת יותר מתקדמים וגדולים שנקראים זקיקים ראשוניים. זקיקים אלו מתחילים לייצר את האנטרום – שק נוזלי של הזקיק שברגע שהוא ישנו הזקיק הופך להיות זקיק אנטרלי, שניתן לזהותו באולטרסאונד כבר.
זקיק אחד מקבוצת הזקיקים של החודש מצליח לעכב את ההתפתחות של שאר הזקיקים ולהגיב להורמון הFSH. הורמון הFSH יגרום לו לגדול ולייצר אסטרוגן מתאי הזקיק. האסטרוגן יעבה את רירית הרחם ויכין אותה להיות כשירה, אם וכאשר יגיע עובר. כאשר הזקיק יהיה גדול מספיק וישחרר מספיק אסטרוגן, האסטרוגן יפעיל במוח את שחרור הLH – ההורמון שיגרום לביצית להיפרד מהזקיק העוטף ומזין אותה אל החצוצרה, בדרכה לחפש האם מחכה לה שם זרעון נחמד. הזקיק עתה הופך ל”גופיף צהוב”, שישחרר גם קצת אסטרוגן ועתה גם פרוגסטרון, הורמון החיוני להמשך ההכנה של רירית הרחם בתהליך הנקרא דסידואליזציה, כך שהיא תיהפך אחידה ומוכנה לשלב המיוחל – ההשתרשות.
השחלה היא איבר מרתק ונחקר רבות. בעבודתה התקינה היא מעניקה לנו את השינוי ההורמונלי לאורך החודש, אבל היא גם מועדת לפורענות מגוונת – היא יכולה לגרום לכאבים רבים אם יש עליה נגעים של אנדומטריוזיס, להיות פוליציסטית, לעתים כחלק מתסמונת השחלות הפוליציסטיות (אך לעתים זה יותר נקודתי ואינו חלק מתסמונת כוללת) וכן לגרום לשיבושים במחזור החודשי. בלוטה הורמונלית מרתקת שחשובה אף היא למחזור החודשי, אבל גם למטבוליזם הבסיסי שלנו, לעירנות שלנו ועוד, היא בלוטת התריס.
3 Responses
[…] השחלה […]
[…] השחלה […]
[…] השחלה […]