רכיבים טבעיים בלבד – הרכב חלב אם
by Hila · Published · Updated
חלב אם הוא מקור התזונה האופטימלי עבור כמעט כל התינוקות. הנקה בלעדית מומלצת לששת החודשים הראשונים לחיים, ולאחריה המשך הנקה, עם הכנסת מוצקים משלימים מתאימים, כשהמלצת ארגון הבריאות העולמי היא עד גיל שנתיים. אז מה מכיל חלב אם?
חלב אם - השלם גדול מסכום חלקיו
סופר פוד טבעי
חלבון FIL - צבירת חלב תגרום לדלדול משק החלב
ראשית נזכיר שחלב אם מכיל את החלבון FIL – feedback inhibitor of lactation חלבון שברגע שמצטבר בשד, מונע את המשך ייצור החלב. כלומר, ככל שנפנה את החלב מהשד, כך השד ייצר יותר חלב, ולכן ריקון השד על ידי הנקה או שאיבה הוא הדרך הטובה ביותר לעודד ייצור חלב.
מה סוד הקסם?
חלב אם הוא חומר ביולוגי שהרבה יותר מורכב מסך המרכיבים התזונתיים שלו. החלב מכיל לא רק מאקרו ומיקרו-נוטריינטים אלא גם תאים חיים, גורמי גדילה וחומרי מערכת החיסון. הרכיבים נוגדי הדלקת שלו רבים מספור – אנזימים, נוגדנים, תאי דם לבנים, תאי גזע ועוד ועוד. זה קריטי במיוחד בפגים, החשופים מאוד לתחלואה גם לאחר שיחרור מבית חולים ובטח כל עוד הם מאושפזים בפגייה, שם יש דגש מיוחד על עזרה בהנקה גם כשצריך להגן על הפג באינקובטור ואף יש את בנק חלב האם בישראל למי שמתקשה לייצר חלב עבור הפג הזעיר. חלב אם נמצא כמוריד תמותת ותחלואת פגים ותינוקות במגוון מחלות זיהומיות – ובעיקר הקשורות למערכת הנשימה והעיכול, וכן אלרגיות למיניהן, אקזמות ואסתמה. ממצא מעניין נוסף הוא שבני 6.5 שינקו נמצאו בעלי מגוון רחב של מדדי IQ גבוהים יותר.
מיקרוביום - החיידקים הטובים שלנו
בנוסף, יש בחלב הרבה חיידקים “טובים” וחומרים המעודדים את שגשוגם בגוף המתהווה, זה נקרא ה”מיקרוביום” – מיני החיידקים החיים עלינו ועימנו שלהם תפקידים חשובים ומגוונים מחילוף החומרים, ועד ממש השפעה על המוח ועל ההתנהגות. החיידקים אצל תינוק יונק בלעדית הם ייחודיים ונמצאו קשורים להפחתת סיכון להשמנת יתר, בין השאר. כלומר, יש פה השפעה קצרת טווח על תקופת היניקה (בה יש נטייה רבה מחלות זיהומיות ועל כן יש חשיבות גדולה להגנה זו), אך גם השפעה ארוכת טווח על היונק.ת, אף בתחלואה שאינה על רקע זיהומי.
HMO - Human Milk Oligosaccharides
HMO הם סוכרים הנמצאים בחלב אם שבכלל לא מעוכלים – הם לא נותנים אנרגיה. אז מדוע הם שם? מסתבר שלהם חשיבות רבה במערכת החיסון המתפתחת, הם בעלי תכונות אנטי בקטריאליות, מתחרים על קישור של פתוגנים ובכך מונעים זיהומים, מפחיתים נטייה למחלות אוטואימוניות וחודרים למערכות הדם והשתן להגנה מיטבית עליהן. מחקרים נוספים מקשרים אותם אף לתרומה להתפתחות מוחית.
HMO הוכנסו גם לתמ”ל, אולם יש להבין כי יש מעל ל200 סוגי HMO שונים, המשתנים מעט בין מניקה אחת לשנייה, כך שהכנסה של שניים-שלושה סוגי HMO לתמ”ל כנראה לא תוביל לתוצאה העשירה הקיימת בחלב אם (HMO אינם קיימים למשל, בחלב פרה).
הנקה = בריאות
להנקה יתרונות עצומים לבריאות התינוק.ת, אך המפתיע הוא שההשפעות הבריאותיות על האם אף רבות עוד יותר!
חלב אם לאורך הזמן
השינוי לאורך גדילת היילוד.ה אך גם לאורך היום ועונות השנה
מהי הקנדידה?
כפי ששוחחנו באריכות בפוסט על ביסוס הנקה, חלב אם משתנה לאורך הזמן. בשלושת הימים הראשונים לחיים הוא נקרא קולוסטרום – חלב ראשוני המכיל אף כמות גבוהה יותר של נוגדנים ומרכיבי הגנה חיסונית, בתקופה הרגישה ביותר של היילוד.ה. חלב זה נמצא בכמות קטנה מאוד, בהתאם לגודל הזעיר של הקיבה בשלב ראשוני זה.
- הקולוסטרום צהבהב יותר מחלב ומכיל כמות חלבונים גבוהה יותר, לעומת שומן וסוכר (לקטוז, סוכר החלב), שהוא עני בהם. ככל שהחלב הופך לבוגר, כך צבעו מלבין, כמותו עולה בשד וכן ריכוז הלקטוז בו עולה.
חלב בשלבים השונים של השאיבה/הנקה
חלב בשל מתחלק לחלב קדמי, המצוי בקדמת השד, וחלב אחורי, המופרש בשלב מאוחר יותר בהנקה/שאיבה. הסיבה להבדל היא שהשומן נוטה להידבק יותר לתאים המפרישים את החלב, ולכן חלב קדמי בעל ריכוז שומן נמוך יותר, וכן גוון יותר לבנבן לעומת החלב האחורי השומני והצהבהב יותר. חלב אחורי משמש להעשרת תזונה של פגים ותינוקות שלא עולים.ות טוב במשקל. ההבדל בין שני סוגי החלב אינו ברור, אלא הדרגתי – ככל שיש פחות חלב בשד, כך החלב עם יותר תכולת שומן.
חלב אם לאורך היממה
חלב האם משתנה בהרכבו במהלך היממה, דבר הקרוי – שעון צירקדי. התנהגותנו משתנה במהלך היממה כך שאנו עירניות יותר במהלך היום ועייפות יותר בחשיכה. מסתבר שההורמונים המווסתים זאת – מלטונין, הורמון המשתחרר לקראת החשיכה ומכין אותנו לשינה וקורטיזול, המשתחרר לקראת הבוקר ומכין אותנו לעירנות – משתנים גם בחלב האם במהלך היממה! כלומר, שינוי הורמונלי אצל אמהות מתבטא גם בתכולת חלב האם שמשפיע על העירנות והעייפות אצל התינוקות.
צירקדיות בתכולת השומן
גם תכולת השומן – 50% מהאנרגיה בחלב, משתנה במהלך היממה, כאשר בערב החלב יותר שומני לרוב. יצויין שלא נבדק חלב קדמי לעומת אחורי במחקרים, ולכן יתכן שיש שינויים נוספים ולא ברור עדיין האם יש הבדל בין גילאים שונים של ההנקה. בניגוד לשומן, כנראה שכמות החלבון אינה משתנה (המחקרים על כך אינם קונסיסטנטיים).
שינויים בין העונות
מעניין לציין שהחלב אפילו מתאים עצמו למזג האוויר! כבר בשנות השבעים ועד לשנות ה2000 ניכר במחקר שאין צורך להוסיף מים לתינוקות על הנקה מלאה במזג אוויר חם (חלק מהמחקר אף נעשה על אוכלוסיות בדואיות בארץ), אלא רק להוסיף מים לאם המניקה/שואבת. מחקר ישראלי עדכני של ד”ר מורן- לב מצא שקולוסטרום מכיל כמות סוכרים גבוהה יותר בקיץ דווקא, בניגוד אף להשערה. החוקרות מעלות השערה כי כמות הוויטמין די הגבוהה יותר בקיץ יתכן והובילה לכך, אך אין ספק שהתוצאה מסקרנת ולא לחלוטין ברורה.
הנקה מלאה - גם בקיץ
גם בקיץ אין צורך להוסיף מים ליונקים.ות מתחת לגיל חצי שנה.
תזונת האם המניקה - האם ואיך היא משפיעה?
ההרכב הממוצע של חלב בוגר מוערך בכ- 0.9 עד 1.2 גרם/ד”ל לחלבון, 3.2 עד 3.6 גרם/ד”ל לשומן, ו -6.7 עד 7.8 גרם/ד”ל לקטוז. בין 65 ל -70 קק”ל/ד”ל, בהתאם לתכולת השומן בחלב. בחלב של אמהות לפגים יש לרוב יותר שומן. אמהות המייצרות כמויות חלב גבוהות יותר נוטות לחלב עם ריכוז חלב נמוך יותר של שומן וחלבון אך ריכוז גבוה יותר של לקטוז.
לרכיבים התזונתיים של חלב האם 3 מקורות: 1. סינתזה בלקטוציט – התא שיוצר את החלב בשד, 2. תזונת האם 3. חומרי אגירה באם (כמו שומן). האיכות התזונתית של החלב שמורה מאוד, אך יש לשים לב לתזונה אימהית בשביל חלק מהוויטמינים והרכב חומצות השומן בחלב. אם שלא תצרוך אומגה 3, בין אם זה בדגים ובין אם זה כתוסף תזונה, לא תספק חומצות שומן הכרחיות לתינוק.ת, חומצות שומן EPA וDHA, שתיהן “אומגה 3”, והן חיוניות לנו, ובייחוד למוח המתפתח. לצמחוניות/טבעוניות יש אפשרות ליטול תוסף מאצות (אך לא תוסף מצמחים, שכן אינו מספק את צורכי האומגה 3 שלנו כבני.ות אדם). כלומר, כמות השומן בחלב אינה משתנה בעקבות תזונת האם, אולם איכותו כן. מעניין שבחלבון זה אינו כך, שכן כמות ואיכות החלבון אינה משתנה בהתאם לתזונת האם, וגם נשים בתת תזונה במדינות מתפתחות מעבירות די והותר חלבון איכותי בהנקה.
אומגה 3
הכרחית להתפתחות תקינה של המוח
תזונת האם המניקה - ויטמינים ומינרלים
יוד הוא מיקרו-נוטריינט (כלומר צריך אותו בכמות זעירה) שיש להוסיפו לתזונה על מנת שהיונק.ת תקבלו. יוד הוא מינרל החשוב לתפקוד מיטבי של בלוטת התריס, שעליה שוחחנו ארוכות בפוסט משלה ויש לה חשיבות רבה להתפתחות.
גם ברזל הוא מינרל אשר יש להוסיף, אולם גם אמהות שצורכות אותו על בסיס קבוע יוצרות חלב אם שיחסית עני בו, לכן יש לתסף את התינוק.ת מגיל 4 חודשים בברזל.
מניקות צריכות להקפיד על צריכת יותר ויטמינים – כתוספי מזון או במזון עצמו, שכן הגוף המניק דורש יותר ויטמינים. חלב אם מכיל כמות דלה ביותר של ויטמין די ולכן חשוב לתסף את היילוד.ה בויטמין די. צמחוניות/טבעוניות צריכות לוודא שהיונק.ת מקבל.ת גם ויטמין בי12 על ידי תיסוף התזונה שלהן.
לסיכום
אז מה היה לנו?
הנקה היא פעולה המומלצת לבריאות האם והתינוק.ת – סקרנו פה את הדרכים השונות בהן ניתן לחזק את התינוק.ת על ידי החלב, אך מחקרים מראים שהיתרון העצום מהנקה הוא יותר אפילו למניקות – נשים שהניקו מוגנות יותר מסרטן שד ושחלה, מארועים מוחיים ולבביים, מיתר לחץ דם ומסכרת.
הנקה ו/או שאיבה יוצרות עומס לא פשוט על הגוף, שגם מתאושש מהלידה, ויש לשים לב שהמניקה מקבלת את העזרה הדרושה לה על מנת להצליח להזין את הרכ.ה הנולד.ת במזון-על זה, המשתנה לפי הצורך והדרישה מדי יום ואף לפי עונות השנה.
3 Responses
[…] על הרכב החלב מדע נשי רכיבים טבעיים בלבד – הרכב חלב […]
[…] רכיבים טבעיים בלבד – הרכב חלב אם […]
[…] רכיבים טבעיים בלבד – הרכב חלב אם […]